OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS

Jim Ryan ' January 31, 1996

ATTORNEY GENERAL

FILE NO. 96-007

HIGHWAYS:
Construction of Bridge on County I
Road Within 80 Rods of County Line ‘

Honoréble James D. Owens <::::::::\L\

State’s Attorney, Stark County \y>
Stark County Courthouse : ‘
Toulon, Illinois 61483

Honorable Ted J. Hame
State’s Attorney, He
100 South Main Stre
Cambridge, Illinois
Gentleméﬁ-
wherein you inquire regarding the
applicability of sg¢cfion 5-503 of the Illinois Highway Code (605
ILCS 5/5- 994)) to the construction of a bridge located
within Stark County, but less than 80 rods from the Henry County
line. For the reasons hereinafter stated, it is my opinion that
section 5-503 will require that Henry County contribute to the
cost of constructing the bridge only if the road upon which it
lies can properly be considered a county line road. A road that
merely intersects, rather than parallels, a county line is not a
county line road.
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Section 5-503 of the Code provides, in part:

"Bridges, culverts or drainage struc-
tures for across highway waterways having a
waterway opening of 25 square feet or more
and located on county highways, township
roads or district roads on county lines, and
bridges, culverts or drainage structures for
across highway waterways having a waterway
opening of 25 square feet or more and located
on such county line highways where such high-
ways deviate from the established county line
within 80 rods of county lines, shall be
constructed and repaired by such counties and
the expense of such construction and repair
shall be borne in a proportion to the as-
sessed value of the taxable property in the
respective counties according to the last
preceding equalized assessment thereof prior
to such construction or repair. * * *

* * % "

Other provisions of this section allow alternative contractual
arrangements for cost sharing, and provide for judicial enforce-
ment of obligations thereunder.

In the case of County of Stark v. County of Henry
(1927), 326 Ill. 535, which, I am advised, concerned a bridge at
this location, the court ruled that Henry County was required to
share in construction costs of the bridge. At the time that case
arose, section 36 of "AN ACT to revise the law in relation to
roads and bridges" (the Roads and Bridges Act) (Ill. Rev. Stat.

1927, ch. 121, par. 41) provided, in part:
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"Bridges or culverts on roads on county
lines, and bridges or culverts on roads with-
in 80 rods of county lines shall be built and
repaired by such counties and the expense of
such construction and repair shall be borne
in proportion to the assessed value of the
property, real and personal, in the respec-
tive counties according to the last preceding
equalized assessment thereof prior to such
construction or repair."

The plain language of the section in effect at that time made it
applicable to any bridge or culvert on a road lying;within 80
rods (1/4 mile) of a county line, whether or not the road was on
“or crossed the county line. The court observed in its opinion
that a previous amendment to the section had deleted language
which limited its application to bridges "over streets or roads
extending from one county or town into another county or town and

crossing county or town lines". County of Stark v. County of

Henry (1927), 326 Ill. 535, 539.
Section 36 of the Roads and Bridges Act was amended in
1941 to provide, in pertinent part:

"Bridges or across road culverts, having

a waterway opening of one hundred (100)
square feet or more, on roads on county
lines, and bridges or across road culverts,
having a waterway opening of one hundred
{(100) square feet or more, on county line
roads, where such rcads deviate from the
established county line within eighty rods of
county lines shall be built and repaired by
such counties and the expense of such con-
struction and repair shall be borne in pro-
portion to the assessed value of the proper-
'ty, real and personal, in the respective
counties according to the last preceding

i
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equalized assessment thereof prior to such
construction or repair.

* % % n

(Emphasis in original.) (Laws 1941, p. 1092.)

A subsequent amendment changed the reference to the size of the
waterway opening from 100 square feet to 25 squére feet, as it
remains today. (Laws 1945, p. 1296.)

Throughout the course of the various amendments re-
ferred to above, there was no specific provision in the Roads and
Bridges Act to address the joint construction of a bridge or
culvert which traversed a county line, but which was not situated
on a county line road. Such a provision was added to section 34
of the Roads and Bridges Act (Ill. Rev. Stat. 1953, ch. 121, par.

39) in 1953:

In case a bridge, culvert or drainage
structure is located on a public road which
crosses a county line, transversely or sub-
stantially so, and such bridge, culvert or
drainage structure is so located that the
county line passes through any part of such
structure, then the adjoining counties may
jointly construct or repair such bridge,
culvert or drainage structure.

* % % n

(Laws 1953, p. 1640.)
This provision now appears as the fourth paragraph of section 5-
502 of the Illinois Highway Code (605 ILCS 5/5-502 (West 1994)).

The 1953 Act also updated the language of the first sentence of
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section 36 to essentially that which now appears in section 5-
503.

It appears from the course of amendments over the years
that the legislative intent with respect to what is now section
5-503 of the Illinoié Highway Code has changed. As noted by the

supreme court in County of Stark v. County of Henry, prior to the

enactment of section 36 of the Roads and Bridges Act the manda-
tory contribution requirement was limited to bridges on roads
which crossed county or town lines. By 1927, however, the
requirement applied to all bridges on roads lying within 80 rods
of a county line, as well as those on county line roads. With
the 1941 amendment, and since that time, the plain language makes
the section applicable only to bridges or related structures on
roads on county lines or on county line highways which deviate
from the county line within 80 rods thereof. Another provision
has been added to permit joint funding‘of bridges on roads which
traverse county lines. It is my opinion, based upon the develop-
ment of the statutory law, that section 5-503 now applies only to
bridges or related structures on roads‘that are on county lines
or-on highways which can properly_be denominated "county line
highways" and which deviate not more than 80 rods from the
established county line.

Section 5-405 of the Illinois Highway Code (605 ILCS

5/5-405 (West 1994)) provides:
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"County highways may be constructed or
improved on county lines. In case two coun-
ties desire to secure the construction or
improvement of a county highway situated upon
or near the boundary line between them, the
respective county boards thereof may, by
appropriate resolutions, initiate proceedings
therefor. To this end such county boards
may, by concurring resolutions, fix the por-
tion of the total cost of construction which
should be borne by each county.

In all proceedings contemplating the
construction or improvement of a county line
highway as herein provided, all acts of each
county board relative thereto, together with
the result of any vote upon the question of
levying a tax or issuing bonds as provided
herein, shall be communicated by the county
clerk of each county to the county clerk of
the other county.

In case either county refuses to take

the steps necessary to secure the construc-

tion or improvement of such county line high-

way as herein provided, then all prior pro-

ceedings relative thereto on the part of the

other county shall be regarded as suspended."

This provision has remained substantially the same since it was
originally enacted in 1913 (gsee Ill. Rev. Stat. 1913, ch. 121,
par. 31).

Because section 5-503 refers to township and district
roads on county lines, as well as to county highways, it is
possible to construe the term "county line highways" as used
therein to include roads in addition to those which have been
jointly constructed under section 5-405. The language of section

5-503, however, clearly contemplates a road lying on, or closely

paralleling, a county line. Thus, it refers to bridges on
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highways which deviate not more than 80 rods from é county line,
not to bridges on highways some parts of which lie within 80 rods
of a county line..

As to whether the road in question is a county line
highway, assertions by the Henry County Engineer, included with-
Mr. Hamer’s letter, suggest that it is not. The road evidently
crosses the extreme southeast corner of Henry County, but origi-
nates and ends in Stark County, portions of which lie both south
and east of Henry County. No information has been provided
regarding the extent to which the road may parallel the county
line to the west of the bridge in question, or the distance it
‘may deviate therefrom at any other point. Similarly, no informa-
tion has been provided regarding past joint agreements with
respect to maintenance or construction of the road. These
factors must be considered in determining whether the road is a

county line highway to which section 5-503 is applicable.

Sincerely,

L.

JAMES E. RYAN : '
ATTORNEY GENERAL




